Tα ακατάλληλα εμφιαλωμένα νερά, οι καταγγελίες και οι ανεπαρκείς έλεγχοι

Η εκδίκηση του νερού

Όσο αυξάνεται η τάση των καταναλωτών για εμφιαλωμένο νερό τόσο αυξάνονται οι μονάδες εμφιάλωσης και μαζί με αυτές τα περιστατικά ακαταλληλότητας.

Οι καταγγελίες

Μέσα στο 2015, οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσίευσαν τα ονόματα των εταιριών εμφιαλωμένων νερών στα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις του άκρως τοξικού εξασθενούς χρωμίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόβλημα εντοπίστηκε στο εμφιαλωμένο νερό 3 εταιριών. Σε μια μάλιστα περίπτωση η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ήταν 22ppb «χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb).

Πρόκειται για τις εταιρίες:
ΗΒΗ Λουτρακίου
ΙΟΛΗ
ΚΟΡΠΗ

Ο ΕΦΕΤ τότε με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο, οι Επιθεωρητές Υγείας έστειλαν στον εισαγγελέα δύο εργοστάσια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού που εδρεύουν στην Κρήτη και την Ηπειρο, καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν τηρoύν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και τίθεται υπό αμφισβήτηση η ποιότητα του παρεχόμενου στο κοινό εμφιαλωμένου νερού.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα ονόματα των δύο εταιριών, φήμες έκαναν λόγο για το εργοστάσιο στην Άρτα που εμφιαλώνει το νερό Τζουμέρκα και για το εργοστάσιο στην περιοχή Γέργερη στο Ηράκλειο Κρήτης, που εμφιαλώνει το νερό Ρούβας.

Παρόλα αυτά, η τελευταία εταιρία είχε ανακοινώσει ότι αυτές οι δημοσιεύσεις δεν ευσταθούν.

Τα προβλήματα του εμφιαλωμένου νερού

— Νερό «κονσέρβα»

Γνώριμη είναι πάντως σε όλους μας η εικόνα με 100άδες εφιαλωμένα νερά εκτεθειμένα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να μπουν στο ψυγείο, από όπου θα τα αγοράσουμε για να δροσιστούμε. Το πρόβλημα είναι ότι η έκθεση του εμφιαλωμένου νερού σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει το μικροβιακό του φορτίο, οπότε τελικά το νερό που πίνουμε μεταβάλλεται από π.χ. ασβεστούχο σε «μικροβιούχο».

— Αντι-οικολογικό

Κάθε μπουκάλι νερό για να κατασκευαστεί χρησιμοποιεί πετρέλαιο. Για να μεταφερθεί το μπουκάλι στον τελικό καταναλωτή (μέσω πλοίων, φορτηγών κτλ.) καταναλώνει πάλι πετρέλαιο.

Επίσης, όταν ο τελικός καταναλωτής πιει το νερό, το μπουκαλάκι καταλήγει τις περισσότερες φορές στα σκουπίδια και όχι στην ανακύκλωση. Αν δεν πεταχτεί στα σκουπίδια, θα πεταχτεί στο περιβάλλον, μολύνοντας το τουλάχιστον για πάνω από 300-400 χρόνια. Αν πάει στα σκουπίδια και θαφτεί σε καμία χωματερή χρειάζεται τουλάχιστον 1000 χρόνια για να λιώσει. Στα σκουπίδια αν αποτεφρωθεί, τότε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο (PET) εκλύει χλωρίνη σε αέριο και βαρέα μέταλλα τα οποία είναι άκρως τοξικά.

— Ανεπαρκείς οι έλεγχοι

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι έλεγχοι στα εμφιαλωμένα νερά αφορούν μόνο στον τρόπο εμφιάλωσης και όχι τόσο στην ποιότητα του νερού. Ελέγχουν αν έχει απολυμανθεί σωστά η συσκευασία στην οποία μπαίνει τον νερό και κλείνεται αεροστεγές. Ακόμη και εκεί, όμως, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις που κρίθηκαν ακατάλληλες και ο ΕΦΕΤ ζήτησε απόσυρση των προϊόντων, ενώ «επικίνδυνη» θεωρείται η κυκλοφορία νερών με ανώνυμες ετικέτες σε νησιά και περιοχές εκτός Αττικής.

Η μνήμη του νερού

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, το νερό έχει μνήμη. Το νερό «δέχεται» και «αποθηκεύει» κάθε εξωτερική επιρροή, «συγκρατεί» και «θυμάται» οτιδήποτε συμβαίνει στο χώρο που το περιβάλλει για πολλά πολλά χρόνια.

Άλλη θέση παίρνουν τα μόρια του νερού όταν αλληλεπιδρούν με θετικά συναισθήματα και άλλη όταν αλληλεπιδρούν με αρνητικά. Η δομή του νερού είναι πιο σημαντική από τη σύστασή του. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μόρια του νερού λειτουργούν σαν κύτταρα μνήμης, στα οποία το νερό καταγράφει όλο το ιστορικό της αλληλεπίδρασής του με τον έξω κόσμο σαν μαγνητοταινία.

Επομένως, το πως συμπεριφερόμαστε στο νερό, το αν το εκθέτουμε σε υψηλές θερμοκρασίες ή αν με οποιοδήποτε τρόπο το «κακοποιούμε», αυτό αλλάζει τη δομή του και μας συμπεριφέρεται ανάλογα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε, δεν χρειάζεται, όμως, να είναι εμφιαλωμένο. Για το καλό του ανθρώπου, αλλά και του ίδιου του νερού!

Βαρβάρα Δημοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s